Slovenya, Orta Avrupa ülkeleri arasında yer alır. Ljubljana ülkenin hem başkenti hem de en büyük şehridir. Slovenya İtalya, Macaristan, Hırvatistan ve Avusturya ile komşudur. Ülkenin kuzeyinde Alpler yer alır. Güney tarafında ise Pannonian Ovaları bulunur. Küçük bir ülke olsa da birçok doğal güzelliklere sahiptir. Aynı zamanda çok zengin kültürel mirası ile öne çıkar. Slovenya 2004 senesinde Avrupa Birliği’ne girmiştir. Günümüzde de resmi para birimi olarak Euro’yu benimseyen ülkeler arasında yer alır. Slovenya resmi dili ise Sloven dilidir.
İtalyanca, Macarca ve Almanca gibi diller de ülkede konuşulan diller arasında yer almaktadır. Ülkenin iklimi kıyı bölgelerinde Akdeniz iklim özellikleri etkisindedir. İç kesimlerde ise daha çok karasal iklim hakimdir. Güvenli ve oldukça huzurlu bir ülkedir. Aynı zamanda turistler için keşfedilmeye uygun ülkeler arasında yer alır. Doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile oldukça ilgi çeken Avrupa ülkelerindendir.
Slovenya turistik, ticari, aile ziyareti, çalışma ve eğitim gibi amaçlar için ziyaret edilebilir. Ülkeyi ziyaret etmek için turistik vizeye başvuruyorsanız Lake Bohinj, Triglav Ulusal Parkı, Ptuj, Postajna Mağarası gibi turistik yerleri gezebilirsiniz. Ancak Slovenya vize işlemleri sırasında mutlaka belgelerinizin ziyaret amacınıza uygun olması gerekir. Vize işlemlerinizi tamamladıktan sonra ülkeyi dilediğiniz anda ziyaret edebilirsiniz. Ziyaret etmek için ise bahar ve yaz ayları tercih edilebilir.
Slovenya vize başvurusu sırasında kişiler pasaportlarına göre çeşitli muafiyetlerden yararlanabilirler. Vize muafiyeti konusunda süre de önem taşımaktadır. Vize işlemleriniz sırasında her ülkenin vizesinde olduğu gibi evrak hazırlamanız gerekir. Evraklarınızı da vize randevusunda teslim etmeniz gerekiyor. Vize belgelerinizin vizenin türüne uygun olması da ayrıca önem verilmesi gereken bir konu.
Slovenya vize muafiyeti kişilerin belirli bir süreliğine ülkeye vize almadan girebilmesidir. Ancak bu durum her pasaport sahibi için geçerli olan bir durum değil. Vize muafiyeti bordo yani umuma mahsus pasaportlar için geçerli değildir. Bu pasaportu olan kişilerin mutlaka vize alma şartı bulunur. Ancak diplomatik (siyah), hizmet (gri), hususi (yeşil) pasaportu olan kişilerin vize muafiyetleri vardır. Bu kişiler 6 aylık süre içerisinde 90 günden fazla olmayacak şekilde vizeden muafiyetleri vardır. Daha uzun süre kalınacak ise vize almaları zorunludur. Böyle durumlarda da uzun süreli vizeye başvurmaları gerekir.
Slovenya vize türleri kişilerin seyahat amaçlarını belirlemeleri açısından önemlidir.. Herkes kendi seyahat amacına uygun şekilde hareket etmelidir. Vize işlemlerinde vize türünü yanlış belirlemek vize reddine neden olmaktadır. En önemli vize türleri arasında ise şunları saymak mümkün olur:
Bu vize türlerinden birine başvuru yaparak vize işlemlerini eksiksiz olarak yapabilirsiniz. Ancak her vize türünde farklı bir evrak hazırlama rutini bulunmaktadır. Standart evraklar yanında ek belgeler istenebileceğini de dikkate almak gerekir. Bu nedenle işlemlere bir ay önceden başlamak büyük bir önem taşır.
Slovenya vize şartları arasında birçok önemli durumdan bahsetmek mümkün olur. Vize başvurusunda bu şartları yerine getirmeniz gerekir. Belgelerin tam ve eksiksiz olması dışında da dikkate almanız gereken noktalar vardır. Slovenya vize şartları arasında şunları saymak mümkün:
Slovenya vize başvurusu yaparken profesyonel vize uzmanlarından hizmet alabilirsiniz. Lara Vize firmamız sizlere bu konuda gerekli bilgilendirmeleri yapmaktadır.
Slovenya vize başvurusu için kişilerin ilk olarak randevu almaları daha sonra da evrak hazırlamaları gerekir. Vize işlemleri için Ankara Slovenya Cumhuriyeti Büyükelçiliği’ne gitmeniz gerekir. Eğer Ege ya da Marmara Bölgelerinde yaşıyorsanız başvurunuz için İstanbul Macaristan Konsolosluğu’na başvuru yapmanız gerekir. İstanbul’da Slovenya konsolosluğu bulunmamaktadır.
Slovenya vize başvuru evrakları oldukça önemli belgelerdir. Hazırlanacak evrakların doğru ve güncel olduğundan emin olmalısınız. Yanlış ya da yalan beyanda bulunmak cezai işlemle karşılaşmanıza neden olabilir. Başvuru evrakları arasında şunlar yer alır:
Gibi evrakların eksiksiz hazırlanması gerekir. Ancak bu belgeler dışında ek belgeler de talep edilebilir. Bunlar da vize sürecini etkileyen faktörlerdir. Memur, çalışan, işveren, ev hanımı, öğrenci, işsiz olmanız vize sürecinde ek belgeler istenilmesinde önemli detaylar arasındadır. Banka hesap dökümü sunmanız ve banka hesabınızda bir miktar para olması da önem taşır. Aynı zamanda işsiz ya da ev hanımı olanların mutlaka sponsor belirtmesi de önemli detaylar arasında yer alır.
Slovenya turistik vize başvurusu işlemleri ile bu ülkedeki tüm turistik yerleri kolaylıkla gezme imkanı bulabilirsiniz. Vize muafiyetiniz bulunmuyorsa vize işlemlerinizi mutlaka ilgili birimlere yaptırmanız gerekir. Vize işlemleri sırasında turistik vize türünü mutlaka detaylı olarak belirtmelisiniz. Turistik vize işlemleri sırasında standart evraklarınızı detaylı olarak hazırlamanız gerekir. Turistik vize sırasında dilekçe, başvuru formu, tur organizasyon şirketi davetiyeleri en önemli belgelerdir.
Vize işlemlerinizi yaparken en çok dikkat etmeniz gereken husus tüm belgelerinizin turistik vizeyi desteklemesidir. Turistik düzeyi desteklemediği takdirde vize işlemleri konusunda sürecin daha da uzamasına neden olabilirsiniz. Turistik vize sırasında nereleri gezmek istediğinizin bilgisini dilekçenize detaylı olarak belirtmelisiniz. Her türlü evrakı listenizde mutlaka bulundurmanız büyük bir önem taşır.
Slovenya ticari vize başvurusu konusunda belli başlı standartları dikkate almanız gerekir. Her türlü vize işlemi konusunda en çok önem vermeniz gereken konu bu işlemler sırasında işveren ve çalışan evraklarının farklılık göstermesidir. İşverenlerin mutlaka şirketlerinin faaliyet belgesi, vergi levhası, ticaret sicil gazetesi gibi evrakların tamamını bulundurmalıdır. Çalışanlar bunların dışında SGK işe giriş bildirgesi ve maaş bordrosu da bulundurmalıdır.
Maaş bordrosunun son 3 aylık olmasına önem verilmelidir. Aynı zamanda şirketlerinden antetli kağıt üzerine yazılmış izin mektubu ve dilekçede belgeler arasında olması gerekir. Tüm belgelerin tamamını tek bir dosya halinde kurumlara sunmalısınız. Vize işlemlerinizi yaptırırken özellikle seyahat tarihinden önce tüm işlemlerin tamamlanmış olmasıdır.
Eksik belge olması veya vize reddi alınması gibi durumlar vizenin sürecini daha da uzatabilir. Böylelikle seyahatlerinizi ertelemek zorunda kalabilirsiniz. Tüm bu işlemleri eksiksiz bir şekilde yapabilmek için uzman vize danışmanlarıyla da işlem yapabilirsiniz.
Slovenya aile ve arkadaş ziyareti vizesi en çok başvuru yapılan vize türleri arasında yer alır. Bu vizeyi aldığınız takdirde sorun yaşamadan işlemlerinizi gerçekleştirebilmeniz önem taşır. Seyahat tarihinden en az bir ya da bir buçuk ay önce başvurularınızı yaptığınız takdirde vizenizi seyahatinize yetiştirebilirsiniz. Ancak bu işlemler sırasında mutlaka Slovenya’da yaşayan yakınlarınızdan davetiye almış olmanız gerekir.
Davetiyenin üzerinde mutlaka gönderen kişinin bilgileri yer almalıdır. Özellikle adres ve iletişim bilgileri yanında kimlik ve pasaport bilgileri de bulunmalıdır. Bununla birlikte gönderilen davetiyenin Slovenya’daki resmi makamlar tarafından onaylanmış olması da en önemli kriterler arasında yer alır. Bu işlemler sırasında vizenizi eksiksiz olarak alabilir ve tüm süreci kolaylıkla tamamlayabilirsiniz.
Transit vize bir ülkeden başka bir ülkeye giderken 3. bir ülkede konaklamanız gereken durumları ifade etmektedir. Aktarmalı olarak başka bir ülkeye gitmeniz gereken durumlarda eğer Slovenya da belirli bir süre kalmanız gerekiyorsa transit vize işlemi yaptırmalısınız Slovenya transit vize işlemleri konusunda belli standartları göz önünde bulundurmalısınız.
Öncelikle bu vize işlemlerinin hızlı ve sorunsuz bir şekilde halledilebilmesi için mutlaka transit vizeye uygun evraklar hazırlamanız gerekir. Bu işlemler sırasında mutlaka transit vizeye başvurduğunuzu detaylı olarak belirtmelisiniz. Aksi takdirde vize işlemleriniz iptal olabilir. Transit vize ile ülkede gezebilmeniz mümkün olmaz. Aynı zamanda aile ve arkadaşlarınızla ziyaret edemezsiniz.
Slovenya öğrenci vize başvurusu yaparak bu ülkedeki eğitim kurumlarında eğitim öğretim hayatınıza devam edebilirsiniz. Dil öğrenmek ya da lisans ve lisansüstü eğitim alabilmek için Slovenya’yı tercih eden birçok öğrenci bulunmaktadır. Vize işlemlerinizi tamamlamadan önce mutlaka tüm bu detaylara dikkat etmelisiniz. Slovenya öğrenci vizesi alan kişilerin ülkede çalışma izni bulunmaz. Sadece eğitimlerini tamamlayabilir ve dillerini geliştirebilirler. Öğrenci vize işlemleri sırasında özellikle öğrenci belgeniz olması gerekir. Türkiye okulla ilişkiniz kesilmemişse öğrenci belgesinin okul tarafından sizlere verilmiş olması önem taşır. Eğer mezun durumundaysanız diplomanızın veya mezuniyet belgenizin fotokopisini dosyanızda bulundurmanız gerekir.
Slovenya çalışma vizesi almak için kişilerin öncelikle bu ülkedeki bir şirketten davetiye almış olmaları gerekir. Davetiye gönderildikten sonra tüm vize işlemlerinizi eksiksiz olarak tamamlayabilirsiniz. Slovenya çalışma vizesi alan kişiler bu ülkede yaşama hakkı da elde eder. Ancak çalışma vizesinin belirli periyotlarda mutlaka yenilenmesi gerekir. Yenileme çalışmaları sırasında da ekstra evrak hazırlamanız sizlerden istenilen konulardan biridir.
Slovenya vize işlemlerinde süre önemlidir. Seyahat tarihinden önce vize almak için 1 ya da 1.5 ay önce mutlaka işlemlere başlamanız gerekir. Vize sürecinde tüm işlemler tamamlandığında ve hiçbir sorun olmadığında vizenizi 15 iş günü içerisinde alabilirsiniz. Ancak bu süreçte vizenizin gecikmesine neden olabilecek durumlar da olabilir. Tüm gecikmeleri dikkate alarak vize işlemlerine başlamak önemlidir.
Slovenya vize ücretleri konusunda her sene güncel bilgileri dikkate almak gerekir. Tüm vize ücretlerinde standart bir harç mevcuttur. Hepsi için 105 Euro harç bedeli belirlenmiştir. Ancak 6-12 yaş arasındakiler için 65 Euro ücret ödenmesi gerekir. Vize ücretlerinizi ödedikten sonra bir banka dekontu almış olmanız gerekir.