Slovakya Orta Avrupa ülkeleri arasında bulunur. Büyük oranı dağlarla kaplı olan ülke 1 Ocak 1993 tarihinde kuruldu. Çekoslovakya’nın ikiye bölünmesi sonrasında kurulmuştur. 2004 senesinde Avrupa Birliği’ne üye olmuştur. Beş ülke ile sınır komşusudur. Oldukça güçlü ülkelerle sınır komşusunun bulunması ekonomik olarak da kalkınmasında büyük etki yaratmıştır. Slovakya’nın başkenti ise Bratislava’dır. Ülkenin en büyük ve dinamik şehridir. Ülkenin resmi para birimi Euro’dur. Avrupa birliğine 2004 senesinde girse de 2009 senesine kadar Slovak Korunası tedavülde kalmıştır.
Ülkenin resmi dili ise Slovakçadır. Avrupa’nın merkez ülkeleri arasında yer alır. Lehçe, Almanca, İspanyolca gibi farklı diller de konuşulur. Türkiye ile arasında 1 saatlik zaman farkı bulunur. Ülkenin batısında Çek Cumhuriyeti ve Avusturya bulunur. Kuzeyinde Polonya yer alır. Doğusunda Ukrayna yer alırken güney tarafında Macaristan yer almaktadır. 8 bölgeden oluşur. En önemli şehirleri arasında başkent dışında Kosice, Presov, Banska Bystrica, Nitra ve Zilina şehirleri yer alır. Slovakya’yı ziyaret etmek isteyen kişilerin tercih etmeleri gereken ay ise İlkbahar sezonudur. Mayıs ayında günler hızlı şekilde ısınır ve gezmek için ideal bir atmosfer ortaya çıkar. Aynı zamanda çiçek mevsimi olduğunda ülkenin güzelliklerini de görebilirsiniz.
Slovakya vizesi almak isteyen kişiler vize muafiyetlerini de araştırmalıdır. Bordo pasaportu olan pasaport hamilleri vize almak zorundadır. Ancak Hizmet, Diplomatik ve Hususi pasaportu olan pasaport hamillerinin vizeden muafiyetleri vardır. 90 günü geçmeyen kısa süreli seyahatlerinde Slovakya vizesi alabilirler.
Slovakya vize başvurusu yapmadan önce mutlaka güncel evrak listesini diplomatik temsilciliklerden edinmeniz gerekir. Bu kurumların online web sitesinden bilgi alabileceğiniz gibi şahsen başvuru da yapabilirsiniz. Hem vize harç ücretlerini ödeme konusunda hem de diğer detaylar hakkında mutlaka bulunduğunuz yılın güncel bilgilerini edinmelisiniz. Eksik veya yanlış belge vermeniz halinde vize işlemleriniz iptal olur. Böyle durumlarda genellikle vize uzmanlarından hizmet almanız gerekir. Her türlü vize işlemi kapsamında sizlere sunulan birçok hizmet türü bulunmaktadır. En önemlisi de vize türünü seçerken sizlere hangisini seçmeniz gerektiği konusunda bilgi verilmesidir. Bir diğer önemli konu ise vize randevusudur. Vize randevusu almadan hiçbir işleminizi yaptırmanız mümkün olmaz.
Slovakya vize türleri kişilerin seyahat amaçlarına göre tercih etmeleri gereken işlemlerdir. Vize türü belirlenmeden herhangi bir vize işlemi yaptırmanız mümkün olmaz. En önemli vize türleri arasında ise şunlar yer alır:
Bu vize türlerinden herhangi birini tercih ederek işlemlerinizi yaptırabilirsiniz. Ancak vize türünü rastgele seçme gibi bir hata yapmalısınız. Hangi amaçla Slovakya seyahatine katılıyorsanız bu amaca uygun bir dizi türü belirlemeniz en önemli faktörler arasında yer alır.
Slovakya vize randevusu işlemleri sırasında birçok önemli faktör dikkate alınır. Her türlü vize işlemi kapsamında dikkat etmeniz gereken önemli konular vardır. İşlemlerinizi yaparken özellikle randevudan önce mutlaka evraklarınızı tamamlamış olmanız gerekir. Vize randevusu tarihini ve saatini kaçırmak yeniden randevu almanıza neden olur.
Online web sitesi üzerinden randevunuzu alabilirsiniz. Telefonla arayarak veya şahsen başvuru yaparak da vize randevusu almanız mümkündür. Seyahat tarihinden bir buçuk ay önce mutlaka randevunuzu uygun bir tarihi aldırmaya önem vermelisiniz. Randevu işlemleri sırasında biyometrik parmak izi uygulamasından geçmeniz istenir. Aynı zamanda evraklarınızı da bu vize randevusunda teslim etmelisiniz. Tüm işlemlerinizi yaparken vize türü ve evraklar konusunda tutarlı olmalısınız.
Slovakya vizesi nasıl alınır sorusuna yanıt vermek gerekirse bu süreçte tüm işlemlerinizin yasal sürece uygun olarak tamamlanması gerekir. Evraklarınızın teslimi konusunda Slovakya konsolosluklarına başvurmanız gerekir. Randevu işlemleri sırasında evraklarınızı teslim ederek işlemlerinizi başlatabilirsiniz. Evrakları teslim ettikten sonra belli bir süre beklemeniz gerekir. Vize işlemleri sırasında özellikle ekstra evrakların istenmesi bu süreci uzatan nedenlerden biridir.
Tüm vize işlemleri sürecinde özellikle evrakların birbiriyle olan tutarlılığı üzerinde durulur. Aynı zamanda bu belgelerin sizleri yansıtıp yansıtmadığına bakılır. Vize randevusu sırasında sizlere sorulan sorular ülkede kalıp kalmayacağınızı anlamak için sorulmaktadır. Bu nedenle kendi ülkenize geri döneceğinizin garantisini mutlaka vermelisiniz. Böylelikle vizeniz çok daha kolay bir şekilde onaylanır.
Slovakya vize evrakları kişilerin kendilerini yansıtan yasal belgelerdir. Bu evrakların yeni tarihli olması en önemli konulardandır. Sağlık sigortasından sabıka kaydına kadar birçok farklı belgeyi dosyanıza eklemeniz gerekir. Böyle durumlarda özellikle sosyal statünüz son derece önemlidir. Finansal durumunuzu yansıtan evraklar ve çalışma hayatınıza yönelik belgeler en önemlileri arasında yer alır. Slovakya vize evrakları arasında özellikle şunları saymak mümkün olur:
Bu evrakların tamamını bir araya getirdikten sonra işlemlerinizi yapmak için randevu tarihinde konsolosluklara gitmelisiniz. Tüm evrakların eksiksiz ve kusursuz olması oldukça önemli bir detaydır. Vize işlemleri sırasında özellikle uzman vize danışmanları ile işlem yapmak bu süreci sizin için çok daha kolay hale getirmektedir.
Slovakya vize şartları herkesin dikkate alması gereken önemli prosedürlerdir. Öncelikle 18 yaşın üzerinde olmanız bu işlemleri tek başına yapabilmeniz için önemli bir kriterdir. 18 yaşın altındaki kişiler aileleriyle ya da vasileriyle bu işlemleri yapmak zorundadır. Vize evraklarınızın yeni tarihli olması özellikle üzerinde durulan önemli noktalar içerisinde yer alır.
Bir diğer önemli faktör vize evraklarınız vize türüne uygun hazırlanmalıdır. Turistik vizeye başvurup aile ziyareti vizesi vermek vize reddine neden olmaktadır. Vize işlemlerinizi yaparken bir diğer önemli faktör evraklarınızın eksiksiz olarak hazırlanmasını sağlamak ve randevu tarihinde tüm belgelerinizi teslim etmektir. Vize işlemleri konusunda en çok dikkat edilen konu vize harç bedellerinin yatırılması ve dekont alınmasıdır.
Vize sürecinde ek belgeler istenirse acil olarak bu belgeleri de hazırlamak gerekir. Kişiler sosyal ve iş statülerini dikkate alarak belge hazırlamalıdır. Vize belgelerinizi hazırlarken özellikle iş ve meslek belgelerine ekstra önem vermek gerekir. Kimlik bilgilerinizin de yer aldığı başvuru formu ve dilekçe gibi evrakları tutarlı bilgiler ile doldurmanız gerekir.
Slovakya vize reddi yapılan tüm vize işlemlerinizin iptal edilmesi durumudur. Böyle durumlarda en çok vizenizin hangi koşullarda alındığını bilmeniz gerekir. Evrak ve randevu kriterlerine uymadığınız takdirde vizenizi almanız mümkün olmaz. Bu da sizlere zaman kaybettiren bir faktördür. Vize işlemleri sırasında evraklarınızı tam ve eksiksiz olarak tek dosya halinde sunmalısınız. Bununla birlikte toplum huzurunu bozacak bir niteliğe sahip olmamalısınız. Aynı zamanda salgın bir hastalık taşıyıcısı olmamanızda vize reddi almamanız için önemlidir. Ülkeler arasında yaşanabilecek diplomatik sorunlar dahi o anda vizenizin reddedilmesine neden olabilir.
Slovakya turistik vize alma kapsamında birçok önemli belgeyi bir araya getirmelisiniz. Slovakya’nın oldukça güzel doğal alanları bulunur. Tarihi mekanları ise dünyada birçok kişinin görmek istediği yerlerdir. Slovakya’ya tatil ve turizm amacıyla gitmeyi planlıyorsanız mutlaka turistik vize almanız gerekir. Vize işlemleri sırasında dikkat etmeniz gereken en önemli unsur başvuru formunda mutlaka turistik vizeyi işaretlemek olmalıdır.
Kişilerin en çok zorlandığı vize türleri arasında yer alır. Çünkü kişiler bu vizeyi alırken özellikle vize memurunu ikna etmekte zorlanırlar. Böyle durumlarda ülkenize geri döneceğinizin garantisini vize memuruna verdiğinizde daha kolay şekilde vizenizi alabilirsiniz. Bunun içinde mutlaka gidiş dönüş uçak biletlerinizi önceden almış olmanız gerekir.
Slovakya aile ve arkadaş ziyareti vizesi de en önemli vize türleri arasında yer alır. Bu vizeyi almak için kişilerin özellikle bu ülkede yaşayan akrabalarının veya arkadaşlarının olması gerekir. Rastgele alamayacağınız bu vize işlemleri sırasında özellikle Slovakya’da yaşayan akrabalarınızdan veya arkadaşınızdan bir davetiye almış olmanız gerekir.
Davetiyeyi aldıktan sonra vize işlemlerinize başlayabilirsiniz. Davetiyeyi gönderen akrabanızın tüm bilgileri davetiye üzerinde bulunmalıdır. Aynı zamanda Slovakya’daki vize kurumları tarafından onaylanmış olması da en önemli kriterlerden biridir. Vize işlemlerinizi yaparken özellikle ülkenize daha sonra geri döneceğinizin teyidini vermelisiniz. Kısa süreli bir vize olduğu için aile ve arkadaş ziyareti vizesine 90 günden fazla süre için alamazsınız. 90 günden daha fazla Slovakya’da kalmayı planlıyorsanız uzun süreli vizeye başvurmanız gerekir.
Slovakya ticari vize işlemleri yaparken özellikle çalışanların ve işverenlerin vizelerini farklı bir şekilde hazırlaması gerekir. Vize işlemleri konusunda bir diğer önemli faktör ise şirket evraklarının güncel tarihli olmasıdır. Bu vize Slovakya’da iş kurmak veya ortaklık yapmak isteyen kişilerin başvurduğu vize türüdür. Aynı zamanda kendi şirketinin temsilcisi olarak Slovakya’ya giden şirket çalışanları da ticari vize alabilir.
Fuar ve konferans gibi organizasyonlara katılmak amacıyla da ticari vizeye başvurulur. Çalışma vizesi ile kesinlikle karıştırılmaması gereken vize türüdür. Ticari vize alırken mutlaka vize türünü başvuru formu üzerinde işaretlemelisiniz. Aynı zamanda vize davetiyesi de önceden elinize geçmiş olmalıdır. Vize davetiyesi olmadan işlemlerinizi tamamlamanız mümkün olmaz.
Slovakya’ya eğitim amacıyla giden kişiler öğrenci vizesine başvurur. Slovakya öğrenci vizesi alırken tüm öğrencilerin dikkat etmesi gereken belirli kriterler bulunur. Bu vize işlemleri sırasında özellikle öğrencilerin okuldan kabul mektubu almış olmaları gerekir. Öğrenci vize davetiyesi bu süreçte en önemli evraktır. Başvuru formunu doldururken ve dilekçenizi yazarken mutlaka öğrenci vizesi kapsamında işlem yapmanız gerekir.
Aynı zamanda bu işlemlerinizi yaparken öğrenci vizesi kapsamında sponsor belgelerinizi de dosyanıza eklemelisiniz. Sponsor bilgilerine ayrıca başvuru formu üzerinde de yazmanız gerekir. Öğrenci vizesi uzun dönemli vize türleri arasında yer alır. Bu nedenle D tipi vizeye başvurmalısınız. Randevu sırasında hangi alanda eğitim alacağınızı ve eğitim kurumunun hangisi olduğunu detaylı olarak belirtmelisiniz. Öğrenci vizesi aldığınız takdirde ülkede çalışma izniniz olmayacaktır. Konaklama ve iletişim bilgileri gibi tüm detayları vize dosyanızda bulundurmalısınız. Lara Vize firmamıza başvurarak vize işlemlerinizi sorunsuz yaptırabilirsiniz.