Almanya Federal Cumhuriyeti parlamenter federal devlet olarak 1949 senesinden bu yana varlığını devam ettirmektedir. 1990 senesinde ise yeniden birleşen Almanya 16 eyalete sahiptir. Orta Avrupa’da bulunan ülkenin kuzeyinde Kuzey Denizi, Danimarka ve Baltık Denizi yer almaktadır. Bunun yanında ülkenin doğu tarafında Polonya ve Çekya yer almaktadır. Güney tarafında ise Avusturya ve İsviçre yer alır. Batı tarafında ise Fransa, Lüksemburg, Hollanda ve Belçika yer almaktadır.
Coğrafi bakımdan ılıman iklim kuşağında bulunan ülkenin oldukça büyük yüz ölçümü vardır. Bunun yanında Avrupa Birliği’nin en fazla nüfusuna sahip ülkeler arasındadır. Almanya’nın başkenti ise Berlin’dir. Orta Avrupa’da bulunan Almanya Kuzey Denizi ile Alpler arasında uzanmaktadır. Ülkenin yüzölçümü ise 357.022 kilometredir.
Ülkenin resmi dili Almancadır. Aynı zamanda Türkçe, Lehçe ve Rusça gibi diller de sıklıkla konuşulmaktadır. Ülkenin %67’si yabancı dil bilen kişilerdir. Dünyanın en büyük dördüncü ekonomisi olarak öne çıkan bir ülkedir. Ülkenin oldukça geniş bir ticari hacmi bulunur. Aynı zamanda eğitim, sağlık ve sosyal yaşam açısından da iyi standartlarda bir ülkedir. Bu nedenle de Almanya’ya gitmek isteyen birçok kişi bulunur. Bundan dolayı vize oldukça önemli konular arasındadır.
Başlıklar
ToggleAlmanya vize başvurusu her sene binlerce kişi tarafından yapılan resmi işlemlerdendir. İş seyahati, turistik gezi, aile bireylerini ziyaret gibi konularda Almanya ziyareti planlıyorsanız mutlaka vize almanız gerekiyor. Konsolosluklar tarafından talep edilen evrakları hazırlayarak randevu gününde teslim işlemlerini yaparak vizenizi alabilirsiniz. Almanya vize türleri arasında şunlar yer almaktadır:
Bu vize türü 90 güne kadar olan ziyaretlerde başvurulan bir vize türüdür. Tedavi, eğitim, turistik, spor ve kültürel faaliyetler gibi amaçlar nedeniyle Almanya’yı ziyaret etmek isteyen kişilerin bu vizeye başvurması gerekir. Umuma mahsus yani Bordo pasaportu olan kişilerin bu vizeyi alması gerekir. 180 gün içerisinde 90 günü aşmayacak seyahatler için alınır. Ancak kişiler eğer Hususi (Yeşil), Hizmet (Gri), Diplomatik (Kırmızı ya da Siyah) pasaportu olan kişiler de 180 gün içerisinde ancak 90 günü aşmayan seyahatler için vizeden muaf tutulmaktadırlar.
Bu vize türü de 90 günden daha fazla olan seyahatler için başvurulan vize türleri arasında yer alır. Almanya Ulusal Vizesi olarak da bilinir.
Almanya vize başvurusu yapmayı planlıyorsanız başvur şartlarını yerine getirmeniz gerekir. Vize başvuru şartları arasında ise şunlar yer almaktadır:
Bunlara ek olarak kişiler 10 yıldan daha eski olan pasaport ile Almanya vizesi alamazlar.
Almanya vizesi alabilmek için istenilen tüm evrakların eksiksiz olması gerekir. Belgelerin tarihinin geçmemiş olmasına ve tamamen doğru bilgileri yansıtmasına dikkat etmeniz önem taşıyan noktalardır. Bu süreçte istenilen evraklar şunlardır:
Bunların yanında ilgili bankalara yatırılması gereken harç bedellerinin dekontu da dosyada olmalıdır. Karşı taraftan gönderilen dilekçe ve istenebilecek ekstra belgeler mutlaka dosyanızda düzenli olarak yer alması gereken belgelerdir.
Almanya en çok ziyaretçiyi turizm ve çalışma alanında almaktadır. Eğer gezi amaçlı olarak Almanya’ya gitmek istiyorsanız mutlaka turistik vizeye başvuru yapmanız gerekir. Tatil, eğlence ve gezi amaçlı olarak seyahat etmek isterseniz turistik vizeye başvurmanız gerekiyor. Bu vizenin en önemli özelliği de kısa süreli olmasıdır. 180 gün içerisinde 90 günlük ziyaretleriniz için bu vize başvurusunu yapmanız gerekiyor. Almanya turistik vizesi başvurusu sırasında mutlaka belgelerinizin eksiksiz olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.
Almanya turistik vize başvurusu sırasında mutlaka kişiler istenilen evrakları eksiksiz olarak hazırlamak durumundadır. Vize işlemleri için ise konsolosluklar, büyükelçilik ve başkonsolosluğa başvurmalıdır. Aynı zamanda yetkilendirilen vize merkezleri de başvuru yapılabilecek yerlerdir.
Almanya turistik vize için mutlaka randevu almanız gerekiyor. Tüm vize türlerinde vize randevusu oldukça önemlidir. Seyahat tarihinden en az 15 gün öncesine vize randevunuzu almış olmanız gerekiyor. Randevu sırasında tam vaktinde belgeler eksiksiz olarak hazır bulunmalısınız.
En çok başvuru yapılan vize türlerinden birisi de Almanya ticari vize türüdür. Bu vize fuar ve konferans katılımı, iş anlaşmaları, seminer ve kongre gibi çeşitli kategorilerde yapılmaktadır. Aynı zamanda hem işverenler hem de şirket çalışanlarının farklı belgeler hazırlayarak yaptığı vizedir.
Almanya ticari vize için kişilerin hazırlaması gereken birtakım evraklar bulunur. Standart evraklar haricinde şu belgeler gerekmektedir:
Gibi belgelerin hazırlanması gerekmektedir.
Çalışanlar da bu vize için özel olarak evrak hazırlamak zorundadır. Bu vize evrakları arasında standart belgeler oldukça önemlidir. Ancak en önemli evraklar arasında işveren mektubu, karşı taraftan gönderilecek davetiye, SGK dökümleri, finansal durumu gösteren banka dökümleri, işe alım izin belgesi gibi evrakların hazırlanması gerekir.
Almanya transit vize ise diğer vize türlerine göre daha farklı bir vizedir. Bu vize A tipi olarak da bilinmektedir. Schengen vizesinin geçerli olmadığı başka bir ülkeye gitmeniz gerektiğinde Almanya’da aktarma yapılması gereken durumlarda alınması gerekir. Kısacası üçüncü bir ülkeye gitmek için Almanya’da kısa bir süre beklemeniz gerektiğinde transit vize almanız gerekir. Bu vizeyi alan kişiler havaalanında uluslararası transit bölümünü terk etmemelidir. Pasaport kontrolüne takılmadan geçiş yapabilme hakkına sahiptirler.
Almanya’da transit seyahatler genel olarak Frankfurt/ Main ile Münih Havalimanlarında gerçekleştirilmektedir. Bazı dönemlerde de Hamburg, Düsseldorf, Köln- Bonn ile Berlin- Tegel havaalanlarında gerçekleştirilmektedir.
Almanya aile ziyareti vize başvurusu yapmayı planlıyorsanız yine evraklarınızı hazırlarken bu vize türüne uygun olarak hazırlamalısınız. Turistik vize ile karıştırılan bir vize türüdür. Almanya’da yaşayan aileniz, akrabalarınız ya da arkadaşlarınızı ziyaret için almanız gerekir. Vize başvuru formunda mutlaka vize türünü bu şekilde işaretlemeniz gerekir.
Almanya aile ziyareti vizesi almak isteyen kişilerin mutlaka başvuru formu yanında dilekçe ve davetiye de hazırlaması gerekir. Davetiye kişilere aile üyeleri tarafından Almanya’dan gönderilmektedir. Bu davetiyede Almanya’da yaşayan aile bireyinin de tüm bilgilerinin olması gerekir. Buna ek olarak vize işlemleri sırasında mutlaka davetiyeye gönderen kişinin oturum izninin de örneği eklenmelidir. Konaklama ve iletişim bilgileri de yer almalıdır.
Bu vize türü uzun vize türleri arasında yer alır. Türkiye yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Almanya’da yaşayan ailelerinin yanlarına yerleşebilirler. Ancak bu işlemin olabilmesi için mutlaka kişilerin Almanya aile birleşim vizesi alması gerekiyor. Türkiye’de 18 yaşını doldurmamış olan kişilerin çocuklarını yanlarına alabilmeleri için de bu vizeye başvurulması gerekir. Bu vizeye başvurabilecek kişiler eş, çocuk, anne ve babadır.
Almanya aile birleşim vizesine başvurmak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken konulardan biri de seyahat öncesinde mutlaka bu vizeyi almış olmaktır. Uzun süreli vize türlerinden birisi olduğundan diğer vize türlerine göre daha uzun sürede alınmaktadır. Ancak yine de net olarak tarih vermek mümkün olmaz. Bu bakımdan vizeye başvuru yapmadan önce ilk dikkat edilmesi gereken nokta vize işlemlerine seyahatten en az 1 ya da 1.5 ay önce başlamış olmaktır.
Almanya yatırımcı vizesine başvuru yapan kişiler genelde iş kurmak ya da bu ülkede bir ortaklık amacı taşımaktadır. Bunun yanında kişiler yatırım yaparak işlerini geliştirmek isteyen kişiler de yatırımcı vizesine başvuru yapabilirler. Almanya yatırımcı vizesi için iş planını mutlaka detaylı olarak hazırlamanız gerekiyor. Eğer bir şirketiniz var ise şirket ile ilgili bilgilerinizin de detaylı olarak yer alması gerekiyor.
Almanya’da eğitim görmek isteyen kişiler öğrenci vizesi almak zorundadır. Ancak bu vizeye başvuru yaparken mutlaka eğitim almak istenilen okuldan sizlere gönderilen bir davetiye olması gerekir. Kayıt işlemleri için okula kabul edildiğinizi detaylı olarak belgelemeniz önem taşır. Almanya öğrenci vizesi eğitim süresine göre 6 aylık, 1 yıllık, 2 ile 4 yıllık olarak alınabilmektedir. Aynı zamanda dil okulu ve Erasmus vizesine başvuru yapacak olan kişiler de bu vizeye başvuru yapmak zorundadır.
Almanya vize reddi birçok başvuru sahibinin karşılaşabileceği durumlar arasında yer alıyor. Vize reddine neden olabilecek birçok önemli nokta bulunmaktadır. Vize reddi nedenleri arasında ise şunlar yer almaktadır:
Vizenizin reddedilmesi durumunda vize itiraz dilekçesi hazırlayarak bu sürecin yeniden incelenmesini isteyebilirsiniz. Ancak vize reddi gibi bir sorun yaşamak istemiyorsanız Lara Vize firmamıza başvurarak süreci daha profesyonel bir şekilde atlatma imkanı elde edebilirsiniz.